NAH: Brain Integration Programma


Het Brain Integration Programma (BIP) is bedoeld voor mensen met een NAH die in een latere fase maatschappelijk vastlopen danwel dreigen vast  te lopen. Meestal is er bij deze doelgroep sprake van het zogenaamde ‘uitgerevalideerd’ zijn wat betreft de primaire revalidatieperiode. Men heeft hierin gewerkt aan basisvaardigheden, zoals  lopen, arm-handfunctie, spreken, dagelijkse activiteiten en cognitie. Wanneer blijkt dat op deze gebieden geen winst meer te behalen valt, wordt de revalidatie vaak afgesloten. Het proces van maatschappelijke participatie moet dan nog beginnen. In een aantal gevallen is er wel sprake van maatschappelijke reïntegratie, maar is er een door een wijziging in omstandigheden sprake van een verstoord evenwicht.

Het Brain Integration Programma is holistisch van opzet, dit wil zeggen dat Klimmendaal er vanuit gaat dat het voor iemand met een niet-aangeboren hersenletsel belangrijk is te functioneren in een sociaal systeem waarbij alle levensgebieden op elkaar zijn afgestemd.

Hoofdlijnen van het programma

  • Wonen: al dan niet begeleid
  • Zinvolle dagbesteding: al dan niet betaald werk, andere vormen van dagbesteding
  • Sociaal en emotioneel welbevinden: sociale contacten, relaties, verwerking, cognitieve vaardigheden

Uit ervaring blijkt dat de relatie tussen deze deelgebieden van groot belang is om harmonieus te kunnen leven. Een verandering op het ene gebied heeft direct effect op het functioneren op de andere gebieden. Het Brain Integration programma beoogt voor patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel een systeem te bouwen, waarbij de onderlinge levensgebieden op elkaar zijn afgestemd.

Kritische punten: Het is een mooi plan, maar als het niet lukt is er geen backup plan. Dat zou wel opgesteld moeten worden.

 

Positieve punten: Stimuleren van zelfstandigheid is erg belangrijk bij iemand met NAH. Deze persoon moet zich goed voelen in de maatschappij.