Opdracht begeleidingsplan

Casus

Meneer Woud is een 58 jarige man. Hij woont in Arnhem en is geboren in Zeist, hij is op jonge leeftijd verhuisd nadat zijn vader verongelukt was. Meneer heeft altijd in de bouw gewerkt en was ook erg te vrede met zijn baan. Hij was de teamleider, maar werkte zelf ook graag nog mee in de praktijk.

Hij is getrouwd en heeft twee kinderen (30 en 26). Waarvan zijn jongste dochter 8 maanden zwanger is. Hij en zijn vrouw kijken erg uit naar hun eerste kleinkind. Meneer is verantwoordelijke voor zijn moeder die dicht in de buurt. Het lukt haar zeer goed om nog thuis te wonen, maar heeft wel ondersteuning nodig van haar kinderen (moeder heeft 3 kinderen waarvan een in het buitenland). Meneer Woud hielp altijd bij boodschappen doen, tuin onderhouden en samen met zijn vrouw hielpen ze ook in het huishouden.

Meneer was een zeer fanatieke zwemmer en deed dit ook minimaal 3 keer per week. Verder was een grote passie van meneer om te tuinieren.

Meneer Woud heeft twee weken geleden een hersenbloeding gehad aan de rechter hersenhelft. Als gevolg heeft meneer een linkszijdige verlamming. Meneer heeft drie dagen in een coma gelegen. Meneer heeft heel veel moeite met de situatie te accepteren. Hij geeft aan bang te zijn om alles te verliezen, zijn baan en zijn hobby’s. Meneer heeft verder geen medische problemen.

Communicatie gaat moeilijk in vergelijking met voorheen. Hij heeft moeite met het inschatten van emoties bij anderen. Meneer begrijpt humor en sarcasme niet meer en weet niet goed wanneer iemand boos of verdrietig is. Dit maakt dat hij ongepaste reacties en opmerkingen geeft aan zijn familie. Meneer snapt de situatie soms dus niet en reageert niet op een correcte wijze. Dit geeft veel frustratie voor hemzelf, zijn vrouw en andere bezoekers.

 

Beschrijf de problemen van de zorgvrager op het gebied van coping en verliesverwerking

  • Meneer is bang alles te verliezen. Zoals zijn baan en zijn hobby’s.
  • Vind het lastig om de situatie te accepteren.
  • Meneer heeft moeite met het begrijpen van humor, sarcasme en emoties.
  • Meneer snapt verschillende situaties niet en reageert hierop ongepast.

 

Het begeleidingsplan

Beschrijving van de situatie:

Meneer is bang alles te verliezen. Zoals zijn baan en zijn hobby’s.

 

Begeleidingsbehoefte:

Meneer begeleiden in het afscheid nemen van zijn baan en verschillende hobby’s. Kijken naar eventuele nieuwe mogelijkheden voor een baan en hobby.

 

Begeleidingsdoel:

Binnen 6 maanden heeft meneer zijn verlies geaccepteerd en zich georiënteerd op nieuwe mogelijkheden voor een baan en hobby.

Acties/interventie

-        Revalidatie traject starten. Dit bespreken we met meneer en familie. Gesprek wordt gevoerd door een verpleegkundige.

-        Informeren over dagbesteding in het revalidatie centrum/afdeling.

-        Meneer informeren over de hulp bij het verwerkingsproject. Gesprek plannen met psycholoog.

-        Fysiotherapie voor lichamelijke ondersteuning bij hemiparese.

-        Samen met meneer kijken voor nieuwe hobby’s en eventueel een baan.

 

Evaluatie:

We hebben 2 evaluatie momenten:

-        1e na 2 maanden: evaluatiegesprek met meneer, familie en verpleegkundige. We gaan kijken hoe het gaat met het revalidatie traject en kijken of meneer al vooruitgang heeft geboekt met een dagbesteding. Ook kunnen we kijken hoe de gesprekken gaan met de psycholoog en hoe meneer dit ervaart.

-        2e na 6 maanden: evaluatiegesprek met meneer, familie, verpleegkundige en psycholoog. We evalueren het gehele begeleidingsplan. We kijken of het doel is bereikt en kijken of meneer zijn verlies heeft geaccepteerd. Ook kijken we opnieuw hoe het gaat met de dagbesteding en evalueren we de gesprekken met de psycholoog, samen met de psycholoog erbij. We bespreken of er een nieuw begeleidingsplan opgesteld moet worden, of dat meneer vindt dat het doel nog niet is bereikt en het begeleidingsplan nog wilt blijven volgen. We kijken ook hoe het gehele revalidatietraject verloopt en tot nu toe is verlopen. We vragen ook hoe meneer het hele traject heeft ervaren.

 

Reflectieverslag

We hebben ons begeleidingsplan geëvalueerd en deze zag er goed uit. We hebben de problemen die meneer ervaart op het gebied van coping en verliesverwerking goed opgesteld en hierdoor is het begeleidingsplan goed uitgewerkt. We hebben alles zo precies mogelijk verteld en beschreven. Ook onze casus was erg duidelijk, waardoor het makkelijk op te stellen was. Het doel sluit erg aan op de interventies die we hebben opgesteld. De interventies zijn goed te behalen en niet onmogelijk voor de cliënt. Tevens als het doel. We hebben ook goed nagedacht over andere disciplines, we hebben die er bij betrokken zodat het revalidatietraject van meneer zo goed mogelijk verloopt, denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut en de psycholoog. We hebben 2 evaluatiemomenten gekozen omdat je met 1 evaluatiemoment niet zo veel kunt zeggen, met 2 evaluatiemomenten kan je veel beter monitoren of het begeleidingsplan heeft gewerkt en of het begeleidingsdoel is behaald. Wij hebben ook die disciplines betrokken bij de evaluatiemomenten. In het filmpje moesten we wel soms lachen, maar dat was niet vaak en hoort er een beetje bij. We kregen als feedback dat we elkaar goed aankeken en dat het filmpje erg duidelijk was. De verpleegkundige gaf veel informatie. Als minpuntje hadden we wel dat 2 weken na een hersenbloeding iets te snel is voor zo’n begeleidingsplan, maar verder is alles goed.